Nieuws

Art of living: Unieke sieraden van John Bijsterveld

Unieke sieraden van John Bijsterveld
Een ├ęchte JB is een collectors item

Geef meestergoudsmid John Bijsterveld een stuk edelmetaal in handen en zijn creatieve fantasie herkent in de ruwe vorm al de uiteindelijke schoonheid van het schitterende sieraad dat hij gaat vervaardigen. De eigen karakteristieke stijl van John Bijsterveld is in de glanzende vitrines in de winkel in veelvoud te bewonderen. Klanten komen speciaal voor een echte JB naar Valkenswaard. Nu al weer 20 jaar, want in november bestond het atelier 20 jaar. In die maand werd het jubileum feestelijk gevierd met Open dagen en een spetaculaire aanbieding. Die blijft geldig tot eind 2005. Op een 0.20 ct. briljant ontvangt u dan 20% korting.

Ambachtelijk vakmanschap

John en Marion Bijsterveld zijn trots op hun collectie en op hun prachtig ingerichte winkel. Onder zacht lamplicht liggen daar de creaties van John uinodigend in schitterende vitrines te stralen. Spangen, armbanden, ringen en oorbellen in allerlei uitvoeringen maar steeds met dezelfde signatuur. Die van meestergoudsmid Jonh Bijsterveld. In goud, zilver en titanium. Daarnaast trekt ook de collectie zilversmeedwerk de aandacht. Prachtige zilveren schalen, kandelaars en degelijke getuigen van zijn expertise. Juist in die objecten komt zijn meesterschap als zilversmid volledig tot zijn recht. Er zijn nog slechts weinig goudsmeden die de daarvoor noodzakelijke ambachtelijke handvaardigheid bezitten. John beheerst de smeedtechniek tot in de perfectie. Het vervaardigen van dergelijke objecten is een tijdrovend en secuur karwei dat enorm veel vakmanschap vereist. John heeft die kunst als geen ander in zijn vingers. Zo maakte hij bijvoorbeeld talrijke fraai gesmede gildeschilden en een unieke hoofdmanstaf. Geen wonder dat een groot aantal gilden in de regio voor hun koningsschilden en veel ander zilverwerk naar Valkenswaard komen.

Opdachten fascineren

John Bijsterveld werkt veel in opdracht. Klanten komen met hun speciale wensen naar het atelier om een uniek opject te laten vervaardigen. "Vaak is dat heel fascinerend", vertelt Marion. "Iedere opdracht heeft een eigen verhaal. Mensen willen elkaar om allerlei redenen iets bijzonders cadeau doen en komen daarvoor naar ons. We beschikken over een uitgebreide collectie edelstenen. Zoals briljanten, saffieren, opalen, robijnen, parels. Te veel om op te noemen. Die worden dan fraai gezet in goud, zilver of titanium en zo ontstaan de meest aparte sieraden. Tegenwoordig zijn maandstenen bijvoorbeeld heel gewild. Iedere maand van het jaar heeft zijn eigen edelsteen. Zo hoort bijvoorbeeld opaal bij oktober, topaas bij november en turkoois bij de laatste maand van het jaar. Voor iemand die in een bepaalde maand jarig is, is een sieraad met de bijbehorende steen natuurlijk een uniek geschenk. Wij luisteren altijd goed naar de wensen van de klant. Hij heeft vaak zelf al suggesties en John werkt die dan verder uit. Soms tonen we vooraf schetsen van het sieraad, maar steeds vaker merken we dat de klanten zoveel vertrouwen hebben in de creativiteit van John dat ze het helemaal aan hem overlaten. Het moet klikken tussen goudsmid en opdrachtgever. Dat levert de prachtigste resultaten op."

Unieke, eigen collectie

"Als ik hier in onze winkel rondkijk, ervaar ik een gevoel van trots", glundert John. "Alle sieraden die hier liggen, heb ik met mijn eigen handen vervaadigd. Het was inderdaad een goede beslissing om uitsluitend eigen werk te gaan verkopen. Ik ben goud- en zilversmid en geen juwelier. Daarin onderscheiden we ons. Alle sieraden zijn uniek en ambachtelijk handwerk. Klanten kiezen voor individualtieit en willen iets bezitten wat niemand anders heeft. Een echte JB geldt zoals blijkt, voor vele mensen als iets bijzonders. De enige objecten die niet uit het eigen atelier komen, zijn onze horloges. Daarin beperken we ons tot 2 topmerken. We voeren de collecties van Edox en Jacob Jensen, omdat we vinden dat die qua design en uitstraling perfect bij ons eigen werk passen."

Ambachtelijke creativiteit

Behalve met nieuwe edelmetalen objecten houdt John Bijsterveld zich ook bezig met de reparatie van allerlei soorten sieraden en juwelen. Vaak gaat het daarbij om kostbare antieke stukken die een lange familiegeschiedenis kennen. Soms vragen klanten om een edelsteen waaraan ze dierbare herinneringen hebben, in een ring of een hanger te verwerken. De emotionele waarde speelt in veel gevallen een grote rol en juist daarom is het vakmanschap van John essentieel. Hij maakt antieke sieraden weer als nieuw of geeft ze in een heel bijzondere, originele zetting weer een nieuw leven. Die ambachtelijke gedrevenheid zit in zijn genen en steeds opnieuw wil hij de topprestaties leveren, waar zijn klanten op rekenen. "Creativiteit is onuitputtelijk", besluit hij, "maar vakmanschap hoort daar onverbrekelijk bij. Die combinatie leidt tot de unieke collectie waarvoor veel klanten speciaal naar ons toe komen."

The Art of Living juni 2005
tekst: Ben van der Sommen
fotografie: Alfons Lenders